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We have studied the responses from the other Regional Offices and your 
States to the several questions you posed, concerning modeling for downwash 
and background sources. Our general reaction is that the Regions/States, 
with some minor variations, are following current guidance and the inter­
pretation of that guidance described in my May 29, 1987 memorandum to you 
on the subject. Your proposals for dealing with the issues, as described 
in Table I, Part I of your November 12, 1987 memorandum, are, for the 
most part, a restatement of this current guidance. The comments which 
follow reflect our reaction to aspects of your proposals which deviate 
from or attempt to refine the guidance. 

Question 1. No Issue. All Regions are following current guidance. 

·Question 2. Region· IV proposes that 11 SRAB issue a po 1 icy statement stating 
that concentrations from point sources less than 100 meters from the source 
being modeled ihould not ·be used to establish emission limits until such 
time as the accuracy of these calculations can be verified through field 
studies~" We do not believe that this proposal is appropriate. Prior to 
revising the guideline models in 1986, EPA received many requests to make 
the regulatory models consistent among themselves. Since the models de­
veloped'by ORO, i.e. RAM, COM and MPTER, had no restriction on location 
of receptors from the source, we were asked to similarly allow estimates 
within the lOOm limit stated in ISC. When ORO did not recommend inserting 
this restriction in the other models, the elimination of the lOOm restric­
tion in ISC and CRSTER was part of the resolution of consistency issues. 
No adverse public comments were received on this matter and now all the 
EPA models are consistent in this aspect. Although our confidence in 
closein estimates may not be as high as in other situations, we do not 
believe there is sufficient justification to reverse our action. The 
limit of "3Hb" on receptor distance from a building should be sufficient 
indication of our confidence in close-in estimates. 
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Question 3. No Issue. All Regions are following current guidance. 

Question 4. Part of the issue here is what is meant by all sources. Con­
sistent with the resolution of the general issue at the 1987 Regional/State 
Modelers Workshop, all sources within the significant impact area that 
are explicitly modeled should be modeled for downwash if their stacrs-are 
below GEP height. Current guidance leaves selecting exact locations of 
receptors to identify critical concentrations to professional judgment; 
consistent with the modeling guideline, it is unwise to restrict that 
process. With the statement on receptor placement removed, your proposal 
becomes a restatement of current guidance. 

Question 5. Consistent with the May 29, 1987 memorandum, such sources 
should only be modeled for downwash if they would cause a significant 
concentration gradient in the chosen receptor grid. Assuming that the 
chosen receptor grid is limited to the significant impact area, there 
would be no need to model such sources for downwash unless they were 
located in very close proximity to this area. While it is not clear in 
your proposal what "case-by-case" means, there is nothing in our guidance 
to preclude exercising the downwash option in other appropriate circum­
stances. 

Question 6. The resolution of this issue should be consistent with 
Questions 4 and 5. If the source is selected for modeling and if it lies 
within the receptor grid area, then it should be modeled for downwash, as 
appropriate. This reflects current guidance. It is unclear whether your 
p r o p O·S a 1 i s a res t at em e n t of t h i s p o l i c y • 

Question 7. For S02, PM, and Pb, the Regional Offices' response pertaining 
to SIP implementation and SIP deficiency calls under Section 110 of the Clean 
.Air Act for newly discovered nonattainment problems appears consistent 
with the EPA's guidance document for the Correction of Part D SIPs for 
Nonattainment Areas, dated January 27, 1984. This document as well as 
otner policy and guidance envisions that EPA's .reference dispersion models 
are adequate to identify air quality problems and the need for corrective 
action .. It should also be noted that, under Section 107 of the Act, a 
State can request that EPA redesignate the area experiencing ambient attain­
ment problems to nonattainment of the appropriate NAAQS. 

Question 8. This question is confusing to us and the other Regional 
Offices in that it is not clear what is meant by the "modeling area." 
This term could apply to either the receptor grid area or to the emission 
inventory area. In either- case we do not believe is wise to establish 
rigid numerical limits on the area as stated in the proposal. We believe 
the guidance that does exist is adequate in that regard. The October 
1980 PSD Workshp Manual states that sources to b~ considered for modeling 
can generally be limited to the significant impact area, plus 50 km. 
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However, not all sources within this distance would be explicitly modeled 
as indicated in the Workshop Manual on page I-C-18. The guidance on page 
9-8 of the Guideline on Air Quality Models can be applied to decide which 
sources are to be explicitly modeled: 11 All sources expected to cause a 
significant concentration gradient in the vicinity of the source or 
sources under consideration for emission limit(s) should be explicitly 
modeled. 11 

• 

cc: G. McCutchen 
S. Reinders 


