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George Rogers
Councillor-at-Large
23 Robeson Street
New Bedford; MA 0?740 - • ' ~~

RE: Sawyer Street Field

Dear Councillor Rogers:

You requested that I review the lease between the City of
New Bedford and the Environmental Protection Agency. You asked
whether this site could be used for burning PCB's without an
express vote of the Park Board and/or City Council

My research of this issue reveals the following factors. On
July 22, 1965 the Sawyer Street property was vested in the Board
of Park Commissioners by the City Council for recreational
purposes. The Park Board has not dedicated this property solely
for park purposes. In such a situation the provisions of
Massachusetts General Laws Chapter 45, Section 14 apply to this
property. This section states:

"Land. . .so acquired. . .with the consent of. . .the board
in control of the land. . .mav be used by the
municipality ,... or by any person... or other
organization for such other public purposes as
said... board may deem proper." (Emphasis supplied)

The land in question was used as a soccer field and other
recreational purposes and is considered by the Park Department as
an athletic field. Thus, since it was not used solely for park
purposes, section 14 applies and not the other restrictions upon
the use of property dedicated for park purposes.

My investigation further revealed the City, State and
Federal agencies executed a lease on January 19, 1988. The
lease was approved by the Park Commissioners under section 14 and
signed by the Chairman of the Park Board.
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Councillor George Rogers -2- March 2, 1992
 

RE: Sawyer Street Field
 

The 1988 lease contained an attachment B with regard to the
 
incineration of sediment. In 1990 the lease was amended with the
 
same attachment B for "Hot Spot Remedial Action" attached to that
 
lease. Accordingly, the consent approved in 1988 remained in
 
effect, notwithstanding the amendment dealing basically with 
relocating the soccer field. 

Under such circumstances, it is the opinion of this office 
that consent of the Part Commissioners was required and consent
 
was given in 1988. The 1990 amendment contained the same
 
description of remediation that was approved in 1988 and no
 
further ^action was needed bv the Park Board. In addition, under
 
General Laws Chapter 45, Section 14, the City Council was not
 
required to approve *-he lease since the property was vested in
 
the Park Board.
 

The above opinion is further reinforced by an opinion
 
rendered on March 3, 1967 by former City Solicitor George Jacobs
 
involving similar property not dedicated for park purposes. He
 
also concluded there is no restriction upon the City's power to
 
alienate property held for playground purposes. (Copy attached).
 

Very truly yours,
 

Arthur
 
City
 

AJC/lm
 

Mayor Rosemary S. Tierney
 
Council President Frederick Kalisz, Jr.
 
Richard A. Bachand, Esquire
 
Michael Glinski, Environmental Planner
 
Julie Belaga, Regional Administrator EPA
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March 3, 1967
 

Honorable Edward F. Harrington
 
Municipal Building
 

Dear Mr. Mayor:
 

With regard to your query as to whether the City of
 
New Bedford as of August 22, 1962, had the power to.alienate
 
property known as the "Joseph F. Francis Playground" and the
 
"Jacinto F. Dinis Memorial Park", please be advised that my
 
opinion is as follows:
 

"Joseph F. Francis Playground"
 

The City of New Bedford acquired titled to this
 
property by virtue of a tax taking in 1933 and a decree of
 
the Land Court in 1936. (See Bristol County (S.D.) Registry
 
of Deeds Book 777, Page 331.) Any doubts as to the validity
 
of the City's ownership as a result of the tax taking are
 
resolved by virtue of the provisions of Massachusetts General
 
Laws, Chapter 260, Section 21, (adverse possession for twenty
 
years).
 

While this~~area has been supervised and maintained
 
by the New Bedford Park Board since the 1930's and was desig­
nated by said Board as the "Joseph F. Francis Playground" at
 
a meeting held on March 1, 1938, there is no record indicating
 
that jurisdiction over this area was ever turned over to the
 
Park Board or that the area was ever dedicated to.public park
 
purposes. These facts lead me to the opinion that the area
 
in question constitutes a playground. This conclusion is
 
supported by the fact that the Park Board in its annual reports
 
has listed the area as a playground.
 

Under Chapter 1+5, Section 1U, of the General Laws
 
there appears to be no restriction upon the City's power to
 
alienate property held for playground purposes. I would,
 
therefore, conclude that when the City of New Bedford, acting
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2—Mayor Harrington March 3, 1967 

by and through its Board of Park Commissioners, granted right 
of entry for construction purposes to the Commonwealth of 
Massachusetts on August 22, 1962, with regard to part of the 
"Joseph F. Francis Playground", said action was valid. 

"Jacinto F. Dinis Memorial Park" 

I 

The City acquired title to a small portion of what 
was later to be referred to as the "Jacinto F. Dinis Memorial 
Park" by the same tax title proceedings as the Francis Play­
ground referred to above. The size of this area was sub­
stantially increased as a result of the construction of a sea 
wall and the filling in of shore property behind the sea wall, 
which work was done by the Commonwealth of Massachusetts under 
authorisation given by the General Court in Chapter 77 of the 
Resolves of 1950. - - - - ­

On December 13, 1951, the New Bedford City Council 
ordered that the artifically constructed portion of land be 
designated as the "Jacinto F. Dinis Memorial Park" and that 
the care and custody of said land be vested in the Park Board 
of the City of New Bedford. On January 10, 1952, the then City 
Solicitor, Harry A. Lider, rendered an opinion to the effect 
that at the time of the City Council vote the land-filling 
project had not been completed and that as of that time the 
land had not been turned over to the City. He stated that 
until such time as the land was turned over to the City, 
"the City Council should not assume any authority in respect 
to the property". He concluded that the action of the City 
Council therefore appeared to have been premature. A copy 
of his opinion is attached hereto. ~ = 

An examination of the City Council records indicates 
that at no time subsequent to the vote of December 13, 1951, 
has the City Council iiuiue & designation cr a dadicairiof»_ of fb» 
land in question, nor has it turned over jurisdiction ofi said 
land to any city department. 

On the basis of these facts, I would conclude that 
the so-called "Jacinto F. Dinis Memorial Park" has, since its 
creation by artifical means, been under the jurisdiction of 
the New Bedford City Council and has never effectively been 
dedicated to park purposes. It is my conclusion, therefore,, 
that the vote of the Park Board on August 22, 1962, granting 
to the Commonwealth of Massachusetts a right of entry for 
construction purposes was a valid exercise of municipal 
authority. 

In addition to the factors listed above, it is my 
opinion that under the legislative pattern evidenced in 
Chapter U5 of the fcassachusetts General Laws, the .restrictions 
contained in Section 7 preventing alienation of public parka 
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except by act of the Legislature should not be invoked in
 
the absence of clear evidence of a dedication of property
 
to park purposes. I believe this argument to be supported
 
by the fact that said Chapter makes ample provision for
 
acquisition, use and management of property for playground
 
purposes in Section 14. Said Section 14 also distinguishes
 
property acquired for playground purposes and property
 
acquired "solely for park purposes". It gives to the
 
municipality full power to use playground property for
 
public purposes.
 

Since the natural areas of land which were to be
 
designated the Francis Playground and the Dinis Park were
 
originally acquired by the City by tax taking, and since . —­
there is no record of the Cit̂  C cruncil or sny ether duly
 
authorized municipal body dedicating said land to park
 
purposes, I would conclude that such areas are not parks
 
within the meaning of Section 7 of Chapter 45. This con­
clusion is based upon the general principle that land
 
appropriated to one public use cannot be diverted to an­
other inconsistent use without plain and explicit legislation
 
to that end, (See Higginson v. Slattery 90 N.E. 523, 212
 
Mass. 583.)
 

Since the land in question was not explicitly
 
dedicated for park purposes, the City was acting within its
 
authority when it granted right of entry easements for con­
struction purposes. (See Chapter 40, Section 3, and
 
Chapter 45, Section 14.)
 

Yours truly,
 

City Solicitor
 

GJ/d
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