
 
 

           
     

 

 
 

 
    

 
      

 
 

  

 

 
 

 

 
      

   
  

From: Marsh, Michael 
To: Christopher Morris 
Subject: FW: Comments on revised Blasting Specifications - New Bedford Marine Commerce Terminal 
Date: Monday, September 30, 2013 6:33:00 PM 

Chris – Sorry, I’d intended to cc you on this email , but accidentally omitted your email address… 

Mike 

From: Marsh, Michael 
Sent: Monday, September 30, 2013 6:11 PM 
To: Chet Myers; Jay Borkland 
Cc: 'JMcAllister@apexcos.com'; Carl Dierker; Cynthia Catri; Ann Williams; Elainet Stanley; Kimberly Tisa; 
Jackie Leclair; Lombardo, Ginny; Phil Colarusso 
Subject: Comments on revised Blasting Specifications - New Bedford Marine Commerce Terminal 

Chet and Jay - EPA has reviewed the draft Blasting Specifications that we received from 
you on Wednesday September 25, 2103, and has the following comments: 

1.	 In discussing potential impacts to the Hurricane Barrier in Section 3.11, the
 
Specifications describe a two part test for determining the allowable charge weight
 
per delay.  The blasting contractor is to use the lower charge weight as determined
 
by:  (1) the Owner’s site specific field test results of scaled distance versus peak
 
particle velocity; or, (2) the value determined from the table presented in Section
 
3.11.  While the Specifications note that if the Owner’s blasting criteria is lower 
than the table value, it must be used, the Specifications establish no upper limit on 
the Owner’s blasting criteria.  Furthermore, over half of the charge weight values 
presented in the table exceed the 150 pound limit established to protect aquatic 
resources, as demonstrated by the revised JASCO acoustical modeling study. 

To be consistent with the Second Modification of the Final Determination 
requirements established to protect against environmental impacts (outlined at 
Specification Section 3.9.2), Section 3.11 of the blasting Specifications, which 
describes the methodology for determining the charge weight, should include the 
additional requirement that AT NO TIME SHALL THE CHARGE WEIGHT PER DELAY 
EXCEED 150 POUNDS - regardless of the results of the Owner’s site specific seismic 
testing or the values presented in the Table in Section 3.11.  The current language 
of this section of the Specifications could be misinterpreted to allow charge weights 
per delay as high as 200 pounds. 

2.	 It is our understanding that a minimum of 2.0 feet of stemming length is to be used
 
when blasting.  This requirement does not appear to be reflected in the
 
Specifications [see Section 3.9.2.1.5]. Please clarify the Specifications to include 2.0
 
foot minimum stemming length.
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3.	 The Specifications should require that bubble curtains must be activated (i.e., not 
merely “properly functioning”) during all blasting events, including blasting occurring 
after November 15.  Bubble curtains are required not only to deter fish, but are an 
important mitigative measure to reduce the pressure effects of blasting in the water 
column.  The Specifications should reflect the requirements of the Second 
Modification of the Final Determination (Section VII.B.1, Blasting Condition 5; also, 
see Specifications Sections 3.9.2.1.10; 3.9.2.1.11; and 3.9.4.25 ). 

4.	 Specifications regarding the fish startle system seem repetitive [see Specifications 
Sections 3.9.2.1.15 and 3.9.2.1.18] 

5.	 Vague “excessive mortalities (hundreds of fish/event)” language is included in the 
Specifications [see Specifications Section 3.9.2.1.16].  EPA will provide appropriate 
language for inclusion in the Final Blasting Plan and Specifications in our comments 
on the revised draft Blasting Plan and Specifications to be submitted by CEC in the 
near future (see below). 

6.	 Section 3.10.15 of the Specifications, regarding drill logs, mentions providing 
information on maximum weight of explosives detonated within any 8 millisecond 
period.  The Blasting Specifications should consistently reflect the requirement of a 
minimum 25 millisecond delay for all blasting. 

7.	 The revised Blasting Plan and Specifications must reflect the requirements and 
conditions of the Second Modification of the Final Determination, in addition to the 
requirements specified in the six EPA letters referenced in Specifications Section 
3.9.2.1.19. 

EPA expects to issue the Second Modification of the Final Determination later today.  The 
Commonwealth must provide to EPA a revised draft Blasting Plan, including revised 
Specifications, reflecting the terms and conditions of the Second Modification of the Final 
Determination, and addressing the comments contained in this email and in the email from 
Carl Dierker to Bill White, dated September 6, 2013 (5:37 PM).  EPA will review and provide 
comments on the revised draft Blasting Plan and Specifications, as soon as possible after it 
is submitted. 

Please note that EPA’s review and comment on the revised draft Blasting Plan and 
Specifications may be delayed in the event of a federal government shutdown. 

If you have questions or need further information, please contact me by email or at 
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617.918.1556, or Cindy Catri by email or at 617.918.1888.  Again, please note that, in the 
event of a federal government shutdown, EPA employees will not be checking emails, 
answering phone calls, checking messages or doing any official EPA business until the 
shutdown has ended and EPA resumes normal operations. 

Mike 

Michael Marsh 
U.S. Environmental Protection Agency - New England 
Office of Ecosystem Protection (OEP 5 -2) 
5 Post Office Square, Suite 100 
Boston, MA 02109-3912 

Tel:  617.918.1556 
Fax:  617.918.0556 

email: marsh.mike@epa.gov 
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