- ” L).m, —_ ; o “E;( {.“M—-o*f Pra -t s 1%
. s T Com G Medify gt 44

- - . 4 i

™ g
P ey

s .5 0 M -l
.,.-"W.. " UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY .
§ &% 3 RECION 2 a |
% g .- 290 BROADWAY
| £ " NEWYORK,NY 10007-1868
%“{ pncﬁ‘a‘g

NOV 26 2003

Mr. Bradley M. Campbell, Commissioner

New Jersey Department of Environmental Protection
401 East State Street

P.O. Box 402 _
Trenton, New Jersey 08625-0402

Dear Commissioner Campbell:

Thank you for your letter dated August 22, 2003, requesting that EPA revisit the
Agency’s position that expired National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES)
‘permits that are administratively continued may not be modified. EPA’s position on this issne
remains unchanged. The Agency’s longstanding position is that if the State wishes to modify a
. permit, the State must cither modify a permit within its term or reissue zn expired permit that has
been administratively continued, The basis for this position follows.

‘Section 402 of the Clean Water Act (the Act), 33.U.S.C. § 1342, allows the Administrator
to approve a State NPDES permit program submission if adequate legal authority exists in the
laws of the State for among other things, permits to be issued “for fixed terms not exceeding five
years.” When a permit is administratively continued, the life of the permit is not extended, only’
the effectiveness of the permit’s terms is extended. ‘ ;

. EPA’s regulations on “Modification or revocation and reissuance of permits,” 40 CFR
§ 122.62, state that if certain causes for modification exist, “permits may be modified duiring
 their terms” (emphasis added). When these regulations were promulgated, the Agency, in the
preamble, distinguished “modification” from “revocation and reissuance” and “termination” by
explaining that “modification is used where existing permit conditions are changed but the
permut expiration date remains the same.” 44 FR 32867, 32868. In a Federal Register notice on
September 26, 1984 for amendments to the NPDES Regulations, EPA further stated that
“Permits which have expired cannot be modified. While expired permits may be continued in
effect beyond the permit terms under the Administrative Procedure Act and 40 CFR § 122.6,
these permits may only be changed by reissuance.” 49 FR 37998,

EPA commends and encourages the New Jersey Department of Environmenta} Protection
(the Department) for considering the promotion of effluent reusc. In order for the Department to
incorporate the appropriate reuse provisions into New Jersey Poliutant Discharge Elimination
System (NJPDES) permits, however, the Department, in accordance with EPA’s position on this
issue, will either have to modify NJPDES permits within their terms or reissue NTPDES permits
that have expired.
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: Should you have any ﬁ]_ﬂ_hgr : p ‘
: : o questions or comments on this matter; leas tact
Eric Schaaf, the Deputy Regional Counsel at (212) 637-3107. haad

Sincerely,
MthtioniClletn.

JamehJ.R&nugr .
-Regional Administrator
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